Hangszeres Mesterkurzus

Előzmények

Egyesületünk 2008 óta folytatja munkáját, elsősorban a kárpát-medencei és a moldvai magyarság kultúrájának éltetése terén. Azóta minden évben megtartjuk táborunkat, ahova jelentős számban igyekszünk meghívni adatközlő vendégeinket, alapvetően a gyimesi és moldvai csángó területekről. Emellett évente 3-4 alkalommal megrendezett mesterkurzusainkon valamilyen hangszer tanulását.

Mesterkurzusok

A mesterkurzusok, évközi oktatások lényege, hogy ne szakadjon meg a folytonosság, az építkezés, és a sikerélmény vihesse tovább a nyáron megkezdett munkát. Ezek kizárólag a zenéről szóló, igen intenzív, egész napos este élőzenés táncházzal záródó alkalmak, amik után nagy lendületet kapnak mindig tanítványaink, és komoly, friss tudással gazdagodva térhetnek haza.

A mesterkurzus jellegénél fogva kis csoportos, hangszerenként több tanár által vezetett foglalkozást jelent, aminek ily módon a költségei is jelentősek lehetnek egy fiatal számára.

2022

Idén, a táborral párhuzamosan, a NKA Halmos Béla Program támogatásának köszönhetően az intenzív hangszeres hétvégéket is folytatva lesz a Hangszeres Mesterkurzus. Gyimesi és moldvai népzeneoktatás:

Oktatók

Kerényi Róbert – furulya, kaval, tilinka

Molnár Előd Balázs – furulya, kaval, tilinka

Sófalvi Kiss Csaba – furulya, kaval, tilinka

Draskóczy Lídia – hegedű

Nyíri László – hegedű

Zsabokorszky Ferenc – hegedű

Horváth Gyula – koboz

Németh László – koboz

Róka Szabolcs – koboz

Szlama László – koboz

Geröly Tamás - ütőgardon

Havay Viktória – népdal

Manninger Katica – népdal

Mesterkurzus/ok tervezett időpontja/i:

2022. Márcus 18-19-20, 2022. Május 13-14-15, 2022, Június 17-18-19

FIGYELEM!

A COVID UTÁNI LETERHELTSÉG MIATT A ZENÉSZEK KÉRÉSÉRE A MESTERKURZUS IDÉN A TÁBOR IDEJE ALATT LESZ, AZZAL PÁHUZAMOSAN!

facebook esemény

https://ambrozsoky.moldva.hu/hangszeres-hetvege/2022-hangszeres-mesterkurzus

Serketánc? Az meg mi?

Nyilván mindenkinek van "világ legjobb tábora", és de jó is, ha valakinek megadatik ez az élmény valahol, valamikor! Akikkel mi a Sárospataktól csak 2 km-re, a Zemplén oldalában évről-évre, idén július 10-17 közt megrendezett, leginkább hagyományőrzéssel, népzene és néptánc oktatással foglalkozó Zempléni Serketáncon részt vettek, ők mind ezt nevezték meg, mint felülmúlhatatlan élményt, ami minden évben megadatik, , és ahol muszáj ott lenni.

De miért gondolják így?

Egy szóban, nekünk talán a "kereksége" ennek az együttlétnek a legmeghatározóbb. A "kerekség" kiterjed a természettel való kapcsolatra, a közösen elkészített ételekre, a jelen lévő korosztályok és társadalmi csoportok egyhetes együtt létezésére; arra, hogy szívben és fejben sok minden hazavihető a tanfolyamokról, előadásokról, ami aztán otthon is megélhetővé, fejleszthetővé válik majd. Fenntarthatóság a másik fogalom, amit meg lehet itt élni, mert itt figyelmet gyakorol az ember a 80 éves csángó muzsikus vagy táncos iránt, aki pedig sokat kap azoktól, akik értékesnek tartják a tudását, és minden délelőtt vagy délután oda gyűlnek köré, hogy ők is gazdagodhassanak abból, amit ő adni tud nekik. De fenntartható itt a természet szempontjából is minden, köszönhetően a szelektív hulladékgyűjtésnek, a felhasznált tisztítószereknek meg a komposzt WC-knek.

Fantasztikus volt látni, hogy nem őrzik, hanem élik a hagyományt, és sokszor már a gyerekek vezetik a mulatságot; hiszen sok a gyermek is, mivel alapvetően családos rendezvényről van szó. Eljönnek ide a családok, és - ahogy mondták - naphosszat nem látják a gyereket, mert párhuzamosan számukra is több foglalkozás zajlik, mesében vehetnek részt interaktívan, vagy éppen lovagolnak, miközben a szülők és leendő szülők népzenei szakmai mesterkurzusokon, ének, hangszer és csángó tánctanításon vesznek részt. Az ezt szervező Cifra Csűr Egyesület egész évben igyekszik hangszeres hétvégéiken keresztül folyamatossá tenni a tanítást és a kapcsolatot a jelentkezőkkel, de a több szempontból is nehéz és terhelt időszak alatt most ez leginkább erre az egyhetes alkalomra korlátozódott.

Idén, a táborral párhuzamosan, a NKA Halmos Béla Program támogatásának köszönhetően az intenzív hangszeres hétvégéket is folytatva zajlott a Hangszeres Mesterkurzus. Gyimesi és moldvai népzeneoktatás volt hegedűn, ütőgardonon, dobon, kobzon, furulyán, kavalon és tilinkán, valamint énektanítás is folyt.

Ez a hét így viszont olyan gazdag, hála az oktatáson túl a sokféle programnak - nemezelés, textil újrahasznosító workshop, masszírozás, mindenesti koncertek és táncházak vagy éppen szitanyomás pólóra, jógázás, és még ki tudja, mennyi, hogy mi is megértettük, miért mondják, hogy ez a "világ legjobb tábora".

Látogassa meg egyszer Ön is, nem fogja megbánni!